Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Orchestra Baobab

  • Jan

    Speciaal voor de Hollanders :-)

    Orchestra Baobab

    Met de nieuwe cd Made In Dakar net uit, zal deze legendarische Senegalese band opnieuw haar vertederende en swingende Afro-latinmuziek laten horen.

    nov: 21, De Oosterpoort, Groningen; 22, Parkstad Limburg Theaters; 23, Frits Philips, Eindhoven; 24, Tivoli, Utrecht; 25, De Harmonie, Leeuwarden; 28, Paradiso, Amsterdam; dec: 1, Theater De Spiegel, Zwolle

    Met dank aan www.folkrodddels.nl:

    De groepsnaam ORCHESTRA BAOBAB verwijst naar een club in Dakar, die op zijn beurt vernoemd is naar een West-Afrikaanse boomsoort.

    Als je hun muziek voor ‘t eerst hoort zou je zweren dat het niet om Afrikaanse maar wel om Cubaanse muziek gaat. Als we dan gaan snuisteren in muziekgeschiedenis-boeken, dan leren we dat Cubaanse muziek in West-Afrika al sinds de jaren ’40 erg populair was (de muziek werd er vooral meegebracht door matrozen, en werd vaak gespeeld op lokale radio's).

    De groep werd reeds in 1970 gevormd. Toen al was hun handelsmerk die zachte vloeiende Afro-Cubaanse Vibes. Door muzikant-wissels werden telkens nieuwe Afrikaanse invloeden aan deze muziek toegevoegd: ‘Wolof’, ‘Maninke’ en ‘Malinke’. Eind jaren '70 deden ze een eerste Europese tournee. Enkele uitzonderingen te na gesproken was dit helaas een regelrechte commerciële flop. In eigen land bleven ze echter immens populair. In het begin van de jaren 80 was ORCHESTRA BAOBAB zonder twijfel de allerpopulairste groep van Senegal. Rond 1984 verdwenen ze echter van de muzikale kaart door de concurrentie van nieuwe jonge groepen met een energetischere sound.

    Qua sfeer lijkt deze groep sterk op de Cubaanse BUENA VISTA SOCIAL CLUB. En ze hebben meer gemeen dan enkel de sfeer: net zoals bij de Buena Vista Social Club ging ORCHESTRA BAOBAB onderuit door de concurrentie van nieuwe jonge groepen. En waar bij de Buena Vista Social Club super-producer/muzikant Ry Cooder voor de ‘herontdekking’ zorgde, werd Orchestra Baobab na 15 jaar op non-actief te hebben gestaan hertontdekt door Nick Gold (die je misschien kent van zijn ‘world circuit label’, dat - jawel - ook die beroemde comebackplaat van Buena Vista Social Club uitbracht). Die maakte in 2001 een compilatie van oud werk van Orchestra Baobab ('PIRATE'S CHOICE', die plaat was in ‘82 eigenlijk al uitgebracht, maar werd nu aangevuld met extra tracks). Gold organiseerde ook een reunie-concert in Londen. Dit was de start van een come-back om U tegen te zeggen. Niet alleen tourden ze de ganse wereldbol rond, ze brachten in 2002 het nieuwe album ’SPECIALIST IN ALL STYLES' uit (met Ibrahim Ferrer van BVSC als gastzanger…). Deze plaat werd terecht wereldwijd fel bejubeld. Producer van dienst was Youssou N'Dour. Een beetje ironisch als je weet dat het vooral door het succes van de upbeat mbalax muziek van Youssou N'Dour was dat ORCHESTRA BAOBAB indertijd in 1982-1984 in eigen land veel aan populariteit inboette…

  • Jan

    Excuus, moet zijn: www.folkroddels.be

  • Harry

    Je was zeker in de war door je openingszin ;-)

  • Peeters Eduard

    is dat niet Oh-landers?